Remoranin hydrogeneraattori

Meillä on ollut käytössä kotimainen Remoran hydrogeneraattori Karibian kierroksellamme. Hydrogeneraattori tuottaa sähköä vedestä, kun vene liikkuu. Vehje muistuttaa hieman perämoottoria. Meillä on nyt noin 10 000 mailin käyttökokemus laitteesta.

Hydrogeneraattori paikoillaan

Pidemmillä legeillä laite on aivan ehdoton. Se tuottaa sähköä meidän matkavauhdillamme noin 8-12 ampeeria, joka kattaa meidän perussähkön kulutuksen (autopilotti, jääkaappi, navigointielektroniikka ja valaistus). Tämä tarkoittaa, että meidän AGM- akut ovat täpösen täynnä pidemmillä legeillä koko ajan. Myös tuuligeneraattori ja aurinkopaneelit tukevat sähköntuotantoa. Kun akut pysyvät täynnä pidemmillä valtamerilegeillä, niin diesel- moottoria ei tarvitse käyttää lataukseen ollenkaan. Tällöin ei tarvitse stressata siitä käynnistyykö 22- vuotta vanha moottori, jotta saamme ladattua akkuja.

Noin 10 000 mailia käytetty hydrogenu. Riki menee kasaan, helpottaa säilytystä.

Hydrogeneraattorin asennus oli yksinkertainen homma. Suurimpana työnä oli vetää peräpeilistä kaapelivedot akuille. Ohjeet olivat selkeät ja helpot ymmärtää. Yleensä uuden teknisen laitteen asentaminen tarkoittaa sitä, että asennus puretaan ainakin kerran ja ohjekirjasta kaivellaan kuinka laite buutataan tai puhdistetaan virhelogi. Remoranin hydrogenun kanssa kaikki meni kerrasta maaliin, kun teimme asennuksen itse Gran Canarialla.

Pahimmat levät tarttuivat peräsimeen ja hydrogenuun Roscoffin edustalla. Nämäkin levät tippuivat itsestään, kun pysäytettiin vene ja nostettiin keula vastavirtaan.

Hydrogeneraattorin jokapäiväinen käyttö on hyvinkin yksinkertaista. Genu paikoilleen peräpeiliin ja piuha kiinni läpivientipistokkeeseen. Meillä ei ole ollut kertaakaan ongelmia lataussäätimen kanssa. Kännykällä otetaan BT- yhteys säätimeen, josta näkee hetkellisen tuoton, propellin pyörimisnopeuden ja jännitteet.

Maria asennushommissa Pasito Blancossa syksyllä 2021

Hydrogeneraattori kerää toki jonkin verran meressä kelluvaa levää rikiinsä. Tämän huomasi resonointina, yleensä riitti, että veneen nosti tuuleen hetkeksi, levät tippuivat pois, kun vauhti pysähtyi.

Kokemuksemme ovat olleet todella positiiviset hydrogeneraattorin käytöstä. Parhaimmillaan se on pitkillä legeillä, kun sähkönkulutus on ympärivuorokautista.

3 thoughts on “Remoranin hydrogeneraattori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: