Azorit – Ranska 11. Purjehduspäivä perjantai 17.6.2022 ja saapuminen Roscofiin lauantaina 18.6.2022 klo 09:00

Saimme nauttia hyvästä sivumyötäisestä tuulesta ja virrasta pitkälle päivään ja matka eteni vauhdilla. Tuuli loppui kolmen aikaan iltapäivällä ja käynnistimme moottorin. Iso parvi delfiinejä tuli vielä uiskentelemaan ja leikkimään keulan vierelle, jossa ne viihtyivät melkein tunnin. Meri oli niin rauhallinen, että kerrankin pystyimme keulassa nauttimaan niiden esityksestä. Atlantti tuli jättämään meille jäähyväiset. Ehdimme sopivasti päivänvalossa vielä ylittää Ranskan rannikolla Ile D’Ouessant saaren luoteispuolella olevan ison laivaväylän. Tai emme ylittäneet itse väylää, vaan ohitimme sen päättymiskohdan ulkopuolelta. Väylässä oli kolme kaistaa ja se oli kokonaisuudessaan 10 Nm leveä. Paljon oli rahtilaivoja liikkeellä, mutta hyvin päästiin yli samaan aikaan ranskalaisen purjeveneen kanssa. Väylän ylityksen jälkeen koko päivän ilmassa näkynyt utu sankkeni oikein kunnon sumuksi ja sumuinen eteneminen jatkui koko yön. Niin paljon oli kosteutta ilmassa, että vesi tiivistyi purjeeseen ja litisi alas puomin päästä, vaikka ei satanut. Pidimme kaikki mahdolliset kulkuvalot poikkeuksellisesti päällä, että purjeet näkisi edes jotenkin. Onneksi liikenne merellä oli typistynyt pariin kalastusveneeseen. Odottelimme, että tulisimme jo aikaisin aamulla perille, mutta vastaan kääntynyt virta ja alle 10 kn laskenut tuuli hidastivat menoa sopivasti niin, että tulimme perille vasta valoisalla ja sumukin ehti hiukan hälventyä. Kun valostui, huomasimme, että hydrogeneraattoriin ja peräsimeen oli jäänyt kiinni kunnon vanat merellä ajelehtinutta pitkulaista levää. Paljonkohan sitä oli potkurissa. Ennen kuin uskalsimme käynnistää moottoria, käänsimme vastatuuleen ja levä onneksi irtosi sovinnolla, pääsimme käynnistämään koneen ja laskimme purjeet. Sataman edustalla saimme VHF yhteyden satamatoimistoon ja laituripaikan numeron. Ystävällinen satamamies tuli kumiveneellä vastaan aallonmurtajien ulkopuolelle ja ohjasi meidät oikealle paikalle ja vielä kaksi laiturinaapuria tuli ottamaan köydet. Onpas mukavaa olla Euroopassa!

Matkaa Azorit -Roscoff legille tuli lopulta 1366 marimailia ja aikaa kului keveiden tuulien takia hiukan enemmän kuin ennakkoon oletettiin, 11 vuorokautta ja 19 tuntia (yhteensä 283 tuntia) ja keskinopeus oli noin 4,8 solmua.

3 thoughts on “Azorit – Ranska 11. Purjehduspäivä perjantai 17.6.2022 ja saapuminen Roscofiin lauantaina 18.6.2022 klo 09:00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: