Azorit – Ranska 1. Purjehduspäivä tiistai 7.6.2022

Ei tarvinnutkaan aamulla jiipata, kun tuuli kääntyi niin, että saimme kurssia paremmaksi ilman jiippiä. Tuuli on täysin takaa, aallokko rauhoittunut jonkin verran. Sää on ihan harmaa ja kostea, meriveden lämpötila vain 14 astetta. Terceiraa ei näkynyt 25 nm päästä kosteuden takia ollenkaan. Maria oli huonosti nukutun alkuyön ja oman vahtivuoron jälkeen niin uninen, että paineli heti yhdeksältä aamupäiväunille ennen yhteistä aamupalaa. Aamupäivällä tuuli heikkeni sen verran, että Tapio avasi virsikirjalle kutteria spiirapuomin varaan. Isopurje on edelleen 2. reivissä, ajetaan styyrpuurin halssilla. Matka etenee 4-6 kn vauhtia. Koko päivän oli harmaata ja kosteaa, aurinko pilkahti kahdesti vain lyhyen hetken. Satanut ei kuitenkaan ole. Marian herättyä klo 13 Tapio meni vuorostaan lepäämään. Päivä oli muutenkin hiljaiseloa, lueskeltiin ja kuunneltiin äänikirjoja ja yritettiin totutella taas merielämään. Muutamia rahtilaivoja näkyi AIS:ssa. Merellä näkyy edelleen muutamia Portugalin sotalaivoja ja paljon lintuja. Tapion noustua tehtiin ruuaksi ensimmäistä kertaa kulussa ollessa natsopelti. Tuli hyvää, vaikka valmistus oli vähän haastavaa keikutuksessa. Juuri kun olimme lopettaneet syömisen klo 20aikaan, tuli parvi delfiinejä uiskentelemaan viereen. Vähän sen jälkeen tuuli kääntyi niin, että vedimme kutterin sisään ja jiippasimme. Jatkamme yön pelkällä 2. Reivatulla isopurjeella. Keskiviikkona pohjoispuoleltamme menee ohi myrskymatala, joka oli Meksikon lahdella ollessaan vielä trooppinen myrsky Alex. Yritämme pitää kurssimme ja sijaintimme niin, että saamme matalaan liittyvät myötäiset tuulet, mutta olemme niin kaukana keskuksesta, että tuuli olisi enimmillään 20 – 30 kn. Matalan eteläpuolella on korkeapaineen selänne, jossa on tyyntä ja sen eteläpuolella meille vastaista kevyttä tuulta, niihin emme halua. Torstaina voi tulla vähän pomppuista merta, säätiedotus lupaa yli 4 m aaltoa torstaille. Toinen yö meni rauhallisesti. Ilmassa on sumua, joten näkyvyys on heikko eikä kuuta näy. Piti laittaa tutkakin päälle loppuyöksi. Aamulla alkoi kevyt tihkusade. Veneessä sisällä kosteusprosentti on 82. Saa nähdä, hyrähtääkö lämmitin päälle jossain vaiheessa legiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: