Azorit – Ranska lähtö Hortasta 6.6.2022

Viimeisiin lähtövalmisteluihin kului koko aamupäivä, vaikka laitoimme kellon herättämään seitsemältä. Tapio kävi leipomossa hakemassa tuoretta leipää ensimmäisiksi päiviksi. Täytimme vesitankit ja kanisterin, imuroimme nopeasti kun oli vielä sähköä ja vene piti järjestellä merikuntoon. Lisäksi useita kaveriveneitämme on saapunut, joten piti vielä käydä sanomassa heipat useammalle venekunnalle ja tietysti maksamassa satamamaksut ja kirjautua ulos Portugalista. Vietimme Hortassa laiturissa 17 yötä, satamamaksua kertyi 229 € sisältäen veden ja sähkön, varsin kohtuullista. Kävimme myös hakemassa mukaan pitsat ensimmäisen iltapäivän ruuaksi ja puhuimme viimeiset puhelut kotiin. Suihkussa piti myös vielä käydä viimeisen kerran ennen lähtöä. Saimme köydet irti klo 14. Olemme viihtyneet Hortassa oikein hyvin. Veneitä on nyt kahden koronavuoden jälkeen todella paljon ja kaikki tänne purjehtineet ovat ylittäneet valtameren ja siten hyväntuulisia ja huojentuneita.

Satama oli vallitsevalla tuulella suojainen ja pääsimme lähtemään laiturista ongelmitta. Nostimme aallonmurtajan takana isopurjeen 2. reiviin ja avasimme genuan kokonaan. Tosin tuuli shiftasi heti Kun pääsimme pienen matkan päähän ja jouduimme jiippaamaan emmekä sitten avanneet enää genuaa uudelleen. Kun pääsimme Faialin ja Picon väliin, tuuli oli puuskissa 30-33 kt ja meri levoton. Kiersimme Sao Jorgen ja Graciosan pohjoispuolelta ja jouduimme ottamaan pari jiippiä lisää. Graciosaa ei näkynyt pilven seasta ennen kuin pimeällä alkoi näkyä majakka ja saaren valot. Illan pimentyessä jouduimme legin ensimmäisiin huoltotoimenpiteisiin, kun peräsinakselia tukevaa metallilevyä pitävät ruuvit olivat löystyneet ja niitä piti kiristää. Tapio kiristi myös autopilotin työyksikön kiinnityksen. Pidämme yövahtivuorot ennallaan. Tapion vahti klo 21-03, Marian 03-09. Ensimmäisenä yönä nukkuminen on aina hiukan huonompaa, mutta sitten elimistö tottuu rytmiin ja veneen ääniin ja uni alkaa maistua paremmin. Niin myös nyt. Kurssimme on viimeisen jiipin jälkeen hiukan liikaa kohti Espanjaa, mutta seuraava käännös otetaan vasta aamulla. Kohdesatama Ranskassa on näillä näkymin Roscoff ja matkaa rapiat 1100 Nm. Matkaan pitäisi mennä 10-11 päivää, mutta viime legi opetti, että mikään ei ole varmaa. Tällä hetkellä meno on rauhallista 25 nm pohjoiseen Terceiran saaresta. Tuulta on noin 15 kn, meri rauhoittunut ja taivas pilvinen. Saari näkyy vain hyvällä mielikuvituksella pilvien joukosta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: