Bermuda – Azorit 10. Purjehduspäivä 8.5.2022

Yö edettiin hissuksiin 3-4 solmua purjeet virsikirjalla tuulen tullessa täysin takaa. Luvassa olisi vielä pari kevyttuulista päivää. Kovasti aamulla laskettiin taas dieselin määrää ja harkittiin, ajetaanko koneella. Päädyttiin kuitenkin ottamaan kurssia hiukan enemmän etelään ja jiippaamaan iso ja kutterista otettiin spiirapuomi pois. Edelleen vauhti pysyi 3-4 solmussa tuulen vaihdellessa 10 kn molemmin puolin. Olimme juuri saaneet purjemanööverit tehtyä ja istuimme avotilassa, kun näimme takanamme paapuurin puolella ehkä 50 metrin päässä ison, ainakin veneemme kokoisen valaan käyvän pinnassa ja sukeltavan uudelleen. Selkä oli ihan musta ja selkäevä näytti otuksen kokoon suhteutettuna aika pieneltä. Äkkiä haettiin kamerat hollille ja odoteltiin, tuleeko kaveri näyttäytymään uudelleen. Vielä toisen kerran se kävi pinnassa ja puhalsi samalla komean vesisuihkun ja sen jälkeen näimme sen jäävän kauemmas taakse. Ei ehditty saada kuvia. Päivä meni muuten rauhaksiin normaaleissa venerutiineissa. Hyödynnettiin rauhallista keliä ja ruuaksi tehtiin pizzaa. Leipä ja esipaistetut patongit ovat myös loppu, joten Maria teki yöksi kohoamaan foccaccia- taikinan. Vuorokausimatkaksemme tuli 75 Nm. Olemme säätiedotuksessa seuranneet tarkasti ensi viikonlopuksi Azoreiden päälle ennustettua matalapainetta. Ennuste muuttuu joka päivä matalan reitin ja voimakkuuden suhteen. Olemme kovasti yrittäneet pähkiä taktiikkaamme, miten kohdata se. Emme näillä tuulilla varmaan mitenkään ehdi Hortaan ennen sen tuloa. Aluksi näytti siltä, että se jää Azoreiden pohjoispuolelle ja ajattelimme väistää sitä reilusti etelään. Illan päivitetyssä ennusteessa se taas tuli Azoreista etelään, jolloin sitä olisi hankala väistää. Seuraamme ennusteiden kehittymistä ja mietimme sopivaa toimintatapaa. Yöllä ei kummempia tapahtumia. Rauhallinen tuuli ja eteneminen jatkuu. Pari laivaa meni taas ohi, yksi tuuli aamutuimaan ihan vierestä, parin mailin päästä.

One thought on “Bermuda – Azorit 10. Purjehduspäivä 8.5.2022

  1. Toivottavasti säästytte pahoilta tuulilta ja saatte edetä sopivissa myötäisissä👍

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: