Bermuda – Azorit 3. Purjehduspäivä 1.5.2022 vappupäivä

Olemme totutelleet elämään katkenneen vantin kanssa. Jatkoimme päivällä aluksi edelleen pelkällä rikillä. Tuuli kuitenkin keveni pikkuhiljaa ja vauhti heikkeni 2-3 solmuun. Saimme vuorotellen molemmat nyt hiukan nukuttua pahimman järkytyksen ohituttua. Päiväkin oli nyt lämpöisempi, ihan kaikkia tamineita ei ulos tarvinnut pukea päälle. Olemme nyt liian hitaita delfiineille, niitä ei ole näkynyt. Sähköä ei ole enää rajattomasti tarjolla, kun hydrogenun tuotto on laskenut vauhdin hidastuttua samoin tuuligenun tuulen kevennyttyä. Jääkaappi säädettiin vähemmän kylmälle ja aurinkopaneeli otettiin ulos. Pelkäämme myös autopilotin rasittuvan. Yritimme köyttää ruoria keskiasentoon, mutta vene pyrki niin lähtemään nousemaan tuuleen, joten palasimme heti kuitenkin autopilottiin. Käytimme konettakin vajaan tunnin. Tapio keksi vetää styyrpuurin puolen barduunan myös tukemaan paapuurille ja se rauhoitti suojan puolen vantteja. Rohkaistuimme nyt avaamaan kutteripurjeen. Tapio on kirjoitellut paljon sähköposteja eri ihmisille. Kirjoittelemme muun muassa lauantaina peräämme lähteneen ranskalaisen teräsveneen kipparin kanssa ja ruotsalainen Mats laittoi tilanteestamme tiedon whats up – ryhmään, jossa on paljon nyt keväällä Eurooppaan purjehtivia veneitä. Muut ovat kuitenkin vielä Karibialla tai vasta menossa Bermudalle eli paljon meistä jäljessä vielä toistaiseksi. Se apu, mitä voisimme ottaa vastaan, olisi lähinnä jerrykannuissa lisää dieseliä. Lisäksi Hessulta ja Sheryliltä on tullut lisää arvokkaita käytännön vinkkejä muun muassa mastoon menoon. Marko on omalta osaltaan hoitanut kommunikointia maissa ja toiminut henkisenä tukena.

Niin pitkään, kun masto pysyy pystyssä, ei meillä ole hätää. Ruokaa ja juomaa meillä on vielä noin 3 viikoksi. Nyt totuttelemme todella rauhalliseen purjehdukseen.

Kutteripurje pysyi vedossa kohtalaisen hyvin ja vauhti inasen parani, joten jatkamme sillä yön. Joudumme nyt ajamaan lähinnä sitä kurssia, että purje ei lepattaisi, joten jäljestämme tulee mutkainen. Ruuaksi tehtiin korma kanapataa valmispussista lisäkasviksilla. Merenkäynti on rauhoittunut jo jonkin verran. Odottelemme mahdollisimman rauhallista keliä masto-operaatiota varten. Ehkä maanantai tai tiistai tulee kyseeseen sääennusteen mukaan. Ennuste näyttää nyt meidän kannalta hyvältä, mitään isompia matalia ei ole tulossa, mutta niiden riski toki kasvaa mitä pidempään joudumme merellä viettämään. Päivän etenemäksi tuli 78 Nm. Yö meni rauhallisemmalla mielellä kuin viime yö ja uni tuli jo paremmin. Olemme pitäneet entiset vahtivuorot, tosin nyt kun etenemme hitaasti, ei olla koko aikaa istumalaatikossa vaan on saatettu olla sisällä ja käydä vartin välein kurkistamassa tilanne ja tietysti aina, kun poikkeavia ääniä kuuluu. Tapion vuorolla tuli jonkin pilven mukana kovempaa tuulta ja siinä vaiheessa kutteria vähän pienennettiin. Muutenkin tuuli nousi ja on pyörinyt siinä 15-20 Kn välillä. Vauhti on 3-4 kn. Kuuta ei edelleen näy, tähtitaivas on upea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: