Bermuda – Azorit 2. Purjehduspäivä 30.4.2022 vappuaatto

Päivä normaalin aikataulun mukaan: aamupala, Marian päiväunet, Tapion päiväunet. Marian päiväunet keskeytyivät kun iso parvi delfiinejä tuli uiskentelemaan ja pomppimaan vierelle. Ne olivat väriltään melko kirjavia, ainakin jotkut yksilöt. Muutaman minuutin kuluttua jatkoivat matkaa. Olisi niitä katsellut pidempäänkin. Tapio näki Marian unien aikana myös tyhjän tynnyrin ajautuvan ohi parinkymmenen metrin päästä. Sää on edelleen epävakainen, sadekuuroja on tullut välillä. Tuuli on pysytellyt 20 kn molemmin puolin, ollut kaikenkaikkiaan kevyempi kuin aiemmin. Olemme pitäneet purjesetupin samana eli menemme osittaisella spiiratulla genualla. Aallot ovat ehkä vähän pienentyneet. Muutama delfiini näyttäytyi vielä pikaisesti kun olimme kokkaamassa. Ruuaksi oli meksikon pataa. Klo 18 Tapio merkitsi sijaintimme tavan mukaan ylös. Vuorokausimatka hiukan heikompi, 128 Nm. Vähän tämän jälkeen olimme juuri lopettelemassa ruokailua istumalaatikossa, kun kuului pamaus. Paapuurin puolen välivantti katkesi yläosan rosterikiinnikkeen kohdalta. Hetki oli epätodellinen, eihän meille näin voi tapahtua. Pidätimme henkeä ja tuijotimme mastoa, katkeaako se? Ei katkennut, eikä edes taipunut mitenkään merkittävästi.

Vedimme nopeasti genuan kulman sisään. Siirsimme paapuurin barduunan omalta paikaltaan edemmäs lähes vanttien tasolle ja vielä kun spinnupuomi otettiin pois, ylägaia laitettiin tueksi paapuurin varvaslistaan. Pelkällä rikillä vene kulki hämmästyttävän kovaa 3-4 kn. Suoritimme tilannearviota. Bermudalle takaisin selvästi lyhyempi matka, 300 Nm, mutta tuuli ja aallokko olisivat vastaisia ja se tarkoittaisi koneajoa ja lisärasitusta rikille. Diesel ehkä juuri ja juuri riittäisi. Azoreille on 1500 Nm, mutta vene kulkee myötävirrassa, -tuulessa ja -aallossa sinnepäin. Meillä on mukana Neb-sailsin Rikeltä saatu 15 metrin kieppi paksua kuoretonta dyneemaa juuri tällaisen tilanteen varalle korvaamaan hätätapauksessa vanttia. Kaivoimme sen esiin lokerosta. Aallokko on kuitenkin vielä sen verran iso, että toisten saalinkien tasolle ei maston heiluessa näin kovasti uskalla vielä ketään hinata. Tuulen pitäisi ennusteen mukaan keventyä lähipäivinä, jolloin operaatio on turvallisempaa tehdä.

Toki herätimme Markon keskellä yötä lähettelemään whatsup- viestejä saadaksemme oikeat ihmiset kiinni. Saimme satelliittipuhelimella yhteyden Hessuun ja Sheryliin, jotka ovat olleet katkenneen vantin kanssa Atlantilla ensimmäisellä Karibian kierroksellaan. Heiltä saimme jälleen hyvää pohdinta-apua. Jatkamme yön ilman purjeita hissuksiin kohti Azoreita. Kun meri rauhoittuu, pyrimme tekemään hätäkorjauksen dyneemalla. Viimeistään sen jälkeen voimme nostaa kolmosreivatun isopurjeen. Nyt jo mahdollisuudet ehtiä Euroviisuja katsomaan perille ovat menneet. Mietimme jo, että rupeamme varmuuden vuoksi säästelemään tankkivettä ja tiskaamme merivedellä tästedes. Onneksi meillä on kaikki ihan hyvin ja olemme rauhallisia. Tällaisia tapauksia varten merille varaudutaan kaikkeen. Loppuyö meni hissuksiin. Yksi nestekaasutankkeri tuli näköetäisyydeltä vierestä vastaan. Nukkumatti ei illan adrenaliiniryöpyn takia ollut kovin hevillä tulossa veneelle tänä yönä ja kaikkia veneen ääniä kuuntelee vielä tavallistakin herkemmällä korvalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: