ARC neljäs päivä merellä 24.11

Yö sujui rauhallisesti klo 06 asti. Silloin aamun vahtivuorossa oleva Väinö näki lähellämme kummallisia valoja ja pyysi meitä katsomaan niitä. Ensin paapuurin puolella näkyi pieni sininen valo, sitten styyrpuurin puolella oranssi vilkkuva valo ja kertaalleen merta pyyhkivä valokiila. AIS:ssa tai tutkassa ei mitään. Yritimme kiikaroida ja tähystellä, mutta selvyyttä valoille ei tullut. Matkaa lähimmälle rannikolle Afrikkaan yli 100 Nm. Ehkä kalastajia? Aamuna valjettua ruotsalainen ARC vene meni perästämme ohi ja kutsuimme heitä VHF:llä. Heillä oli reitin suhteen samat suunnitelmat kuin meillä ja hekin olivat saaneet kalaa. Kysyimme heiltä yöllisistä valoista, mutta he eivät olleet havainneet niitä. He kuitenkin ehdottivat, olisiko kyseessä voinut olla pintaan tullut sukellusvene. Sininen valo olisi voinut olla periskoopin valo. Sellainen ei varmasti näy AIS:ssa eikä tutkassa. Onneksi ei kuitenkaan tullut yöllä mieleen, että vieressämme voisi olla sukellusvene, olisi vähän voinut jänskättää. 

Aamulla vihdoin odottamamme myötäinen tuuli nousi ja pääsimme koko päivän purjehtimaan kokonaisella isopurjeella ja spiiratulla genualla. Sen verran on tuuli sivusta, että virsikirjalla meno ei onnistu. Tuulen voimakkuus 17-19 kn. Päivä sujui rauhassa hyvin syöden, fiilistellen, lueskellen ja pelaillen. Iltapäivällä näkyi horisontissa sotalaiva. Muita ARC veneitä on muutama vielä näkynyt horisontissa ajoittain. Auringonlasku oli hienoin tähän mennessä ja yö tähtikirkas. Ennuste lupasi yöksi tuulen kääntymistä enemmän itään. Otimme ennen nukkumaan menoa yötä varten genuan pois puomilta ja isoon 1. reivin. Genua ei lopulta pysynyt kivasti vedossa mainingissa ja Väinö veti sen sisään klo 00:30 ja loppu yö jatkettiin pelkällä isopurjeella. Tuuli ei lopulta kääntynyt mihinkään. VHF liikennettä oli jonkin verran, mutta muuten yö oli rauhallinen. Laivoja menee jatkuvana rivinä lähempänä Afrikan rannikkoa, mutta ne näkyvät vain AIS:ssa. Joku yksittäinen laiva saattaa eksyä lähemmäs meidän reittiä, mutta mitään kohtaamisia ei ole ollut niiden kanssa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: