ARC- Päivä 3: lajitunnistusta tonnikalapurkin etikettiä muistellen

Pääsimme  lähes koko yön kellumaan kevyessä tuulessa purjeilla hitaasti edeten. Moottori surautettiin käyntiin klo 5:30. Meno on ollut miellyttävää, ei juuri maininkia. Aamu alkoi jo 07 jälkeen Tapion huutoon, että ehkä on ensimmäinen kala koukussa. Pomppasimme Väinön kanssa ylös punkista auttamaan. Olihan se kala, pieni 30 cm pituinen tonnikala. Saatiin se ongelmitta veneeseen. Kala laitettiin paloiksi ja hetkeksi jääkaappiin maustumaan soijakastikkeeseen ja limemehuun. Söimme sen ruokahalun herättäjäksi ennen aamupalaa wasabin kanssa. Hyvää oli! Aamupalan jälkeen näimme styyrpuurin puolella n. 50 metrin päässä veneestä 2 tai 3 valasta. Ehkä sillivalaita? Ne uiskentelivat jonkun aikaa rauhassa vierellämme ja sitten sukelsivat. Tuuli on edelleen kadoksissa ja moottoroimme. Ilma on helteinen, aurinko paistaa. 

Olimme juuri aikeissa pysäyttää ja mennä uimaan ja pesulle, kun uudelleen laskettuun vieheeseemme tarttui toinen saalis. Tällä kertaa kannelle nousi hiukan isompi n. 40 cm pitkä tonnikala. Se laitettiin paloiksi suolaan odottamaan lounasaikaa. Nyt ei enää laskettu mustekalaviehettä, päivän kalakiintiö tuli täyteen. Onkohan meillä ollut vain moukan tuuria, vai onko kalan saaminen täällä tosiaan noin helppoa? Se nähtänee lähipäivinä. Pienen viivytyksen jälkeen pääsimme uimaan. Vesi on vielä viileää, veneen mittari näyttää 20.4 astetta. Pidimme perässä pitkän köyden päässä isoa pallolepuuttajaa. Tuntui ihan mukavalta roikkua köyden turvallisesti köydessä veteen mennessä. 

Lounaaksi syötiin tuoretta paistettua kalaa kasviskuskusin kera. Herkullista, vaikka Tapio olikin kalan kypsyysasteen suhteen hiukan itsekriittinen. Maria teki uuden satsin jugurttia ja päivä on muutenkin mennyt oikein mukavasti. Iltapäivällä kokeilimme tunnin verran, pääsisimmekö kevyessä tuulessa purjeilla, mutta tuuli ei riittänyt ja käynnistimme koneen uudelleen. Tapio ja Maria ottivat iltapäiväunet, Väinö piti vahtia ja näki lisää valaita neljän yksilön parven hiukan kauempana paapuurin puolella. Pari ARC venettä on ajoittain näkynyt AIS:ssa. Päivälliseksi syötiin italianpataa, kaali-porkkanasalaattia ja jälkiruuaksi hedelmäsalaattia. Aurinko laskee jo klo 18 aikaan ja ilman kosteus nousee heti tämän jälkeen niin, että kosteus tiivistyy kaikkiin pintoihin. Kuu on vielä iso, valaisee hyvin yövahteja. Odottelimme tuulta, että pääsisimme virittämään purjeet ennen nukkumaanmenoa, mutta tuulta ei vielä kuulunut ja jouduimme jatkamaan koneella. Toivottavasti yöllä tuuli nousee. Atlantilla menee mukavasti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: