Huhtikuun hommia

Kyllä veneellä kevättyöt ovat paljon mukavampia kuin syystyöt! Venehommiin oli tarkoitus mennä koko viikonlopuksi, mutta lauantain rankka lumisade siirsi työt sunnuntaihin. Lauantaina yritimme kuitenkin kotona edistää matkaan lähtöä, miten pystyimme. Kävimme läpi karttoja ja satamakirjoja ja järjestelimme niitä mukaan otettaviin ja kotiin jätettäviin. Yritämme pikkuhiljaa myös tyhjennellä asuntoa lähtöä varten. Verkkokaupoista tulee myös tilailtua kaikenlaista matkalla tarpeellista. Menneenä viikonloppuna tilasimme Reeds Nautical Almanac 2021, suolavedessä käytettäviä pesuaineita, ensiaputarvikkeita ja veneen luukkuihin hyttysverkkoja.

Sunnuntaina sää olikin oikein keväinen ja kaunis. To-do- listalla oli monenlaista tehtävää viikonlopuksi. Heräsimme ajoissa ja olimme rannassa valmiina töihin jo 9:30 aikaan. Ensimmäisenä sähköt kytkettiin päälle. Akut olivat talvehtineet hyvin ja jännite oli kohdillaan.

Väinö, Annika ja Maria navigoimassa kohti Maarianhaminaa kesällä 2015

Turkkilevyt laitettiin takaisin lattialle. Mastotöitä jatkettiin vaihtamalla mastovaloon LED-polttimo ja vetämällä uusi spinnun nostin mastoon. Maston huippuun tulee uusi VHF-antenni, Tapio poisti vanhan antennin kiinnityskohdan ja vedimme uuden VHF-antennin johdon vanhan johdon avulla maston läpi. Se olikin jännittävä homma! Köydet ovat siinä mielessä helppoja vetää läpi, että nostimen saa ommeltua tiukasti apunaruun ja ei tarvitse pelätä niiden irtoavan toisistaan maston keskellä. Johtoja ei voinut ommella, mutta saimme onneksi teipattua päät yhteen ja vahvistettua vielä teippauksen narulla. Yhdessä kohdassa johto jäi jumiin, mutta jumissa oli vanhaan antennijohtoon tehty jatkoliitäntä, joka oli paksu. Jatko oli pitkällä maston alapäässä, onneksi aloimme sattumalta vetää johtoa niin päin, että paksun osan ei tarvinnut tulla maston sisällä kuin noin 50 cm matka. Spinnupuominpään laskuköysi vaihdettiin myös uuteen.

Maria nostimen vaihtopuuhissa

Muita nostimia käsitellessä huomasimme myös, että genuan nostimen vaijeriosasta oli ainakin yksi säie poikki, joten se otettiin pois uuden tekoa varten ja mastoon jätettiin ohjausnaru. Viime kesänä mastonjalan kautta tuli vettä sisään sateella ja purjehtiessa. Tapio hankki meille täksi kesäksi uuden Seldenin mastokauluksen. Testasimme sen sopivuutta ja sen pitäisi olla hyvä. Mastohommia on nyt helppo hoitaa, kun masto on telineellä sopivalla korkeudella käsittelyä varten.

Mastopuuhien jälkeen teimme homman, joka on ollut monena vuonna to-do-listalla, mutta on aina jäänyt lopulta tekemättä. Otimme ankkuriketjun kokonaisuudessa ulos boksistaan, tarkistimme kunnon  ja mittasimme sen. Teimme myös taulukon ketjussa olevista merkeistä, jolloin tiedämme tarkasti kuinka paljon ketjua on ulkona. Viime kesänä olimme keula-ankkurissa monta yötä ja ketjussa oli melkoisesti kuivunutta mutaa, samoin ankkuriboksissa. Intouduimme siivoamaan ankkuriboksin. Imuroimme irtomudan pois ja pesimme boksin. Samalla selkeni ankkuriboksin ”vesikierto”. Ankkuriketjun reiästä pääsee valumaan keulan uidessa aaltojen sisällä vettä ankkuriboksiin. Siellä on olemassa pilssipumppu, mutta se on päällä vain välillä. Kun boksiin kertyy vettä, se valuu kallellaan ollessa alas veneen sisäkylkeä pitkin seinärakenteita ja päätyy milloin mihinkin keulakajuuttaan. Olemme ihmetelleen aiemmin, mistä vettä sinne tulee. Ankkuriboksin pilssipumppu testattiin nyt ja hyvin toimii. Se imee veden letkua pitkin ankkuriboksin yläpuolella olevaan keulaboksiin, josta se valuu tyhjennysreiän kautta ulos. Keulaboksi tuli myös pääpiirteittäin siivottua. Ankkuriketjua oli 50 m ja se oli ihan riittävän hyvässä kunnossa. Saimme nyt myös tarkistettua, että ketju oli veneeseen kiinnitettynä oikeaoppisesti narulla, jonka voi katkaista hätätilanteessa.

Ankkuriketju mittauksessa

Kiinnitimme alustavasti kaidetolpat ja kaiteet paikoilleen, tuulisuojat pitää vielä laittaa paikoilleen ennen lopullista kiristystä ja tolppien lukitusta. Sammuttimemme olivat niin vanhat, että niitä ei saanut enää tarkastuksella toimintakelpoisiksi. Ostimme siis uudet 2 kg:n jauhesammuttimet pentteriin ja sivuboksiin. Irrotimme vanhojen sammutinten telineet ja kiinnitimme uudet tilalle. Tapio vaihtoi LED-polttimon perävaloon. Sopivia LED-polttimoita sai tilattua Englannista. Maria mittaili ja kokeili veneen eri kaappeja, joihin pitäisi hankkia vesitiiviitä säilytyslaatikoita. Eväitä syötiin tietysti pariin otteeseen, että töitä jaksettiin paiskia. Ihan mukavia hommia menneenä viikonloppuna.

Nyt odottelemme myös ulkopuolisten tekemien hommien valmistumista, että pääsemme eteenpäin omissa töissämme. Peräsimemme on irti vannasputken laminointia ja laakereiden vaihtoa varten. Pohjaan pitäisi tehdä kevyt hionta, jolloin sprayhoodia ja tuulisuojia ei kannata laittaa vielä paikoilleen. Myöskin kylkiin laitetaan pinnoite, jonka pitäisi pitää pinta kiiltävänä useampi vuosi. Vene odottaa pääsyä halliin, mutta ensin telakan pitää hallista saada veneitä laskettua vesiin. 

Annina odottamassa ilman peräsintä halliin siirtoa

Pidimme myös palaveria veljenpojan, Väinön kanssa. Sovittiin, että hän tulee meidän miehistöön 3. jäseneksi Atlantin ylitykselle. Väinö on ollut meidän mukana kesälomapurjehduksilla pienestä pitäen, joten veneen tavat ovat hänelle tuttuja.

Väinö ja Litti kesälomapurhehduksella 2020

Palaset alkavat muutenkin loksahtelemaan paikoilleen. Olemme löytäneet vuokralaiset asuntoomme reissun ajaksi, autolle on löytynyt ostaja ja sopivat vakuutuksetkin ovat löytymässä.  Lähtöpäivä lähenee juuri nyt kauheata vauhtia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: