BVI – Bermuda 2. Purjehduspäivä 14.4.2022 kiirastorstai

Koko yön ylitsemme meni pilvialueita, jotka toivat sadekuuroja ja käänsivät tuulta enemmän koilliseen kuin ennuste oli luvannut. Olemme joutuneet ajamaan Bermudasta länteen. Yksi Dolen ananaslaiva näkyi AIS:ssa matkalla Belgiaan, mutta se meni edestämme noin 9 Nm päästä, edes valoja ei näkynyt silmälle. Muuten mitään liikennettä ei ole näkynyt. Tapion vahtivuoro sujui saderintamia lukuunottamatta rauhallisesti. Marian vuorolla rintamat voimistuivat ja tuuli kääntyi edelleen pohjoisemmaksi ja jouduimme entisestään laskemaan kurssiamme. Tuuli nousi kovimmissa puuskissa yli 17 m/s. Ja rankkoja sadekuuroja tuli perä perään ja merivesiroiskeita istumalaatikkoon. Keikutus alkoi olla sitä lajia, että perään aurinkokatoksen alle viritellystä verkosta alkoivat vihannekset pyrkiä pakoon. Aallot löivät puuskapilvien kulkiessa yli komeasti kannen yli ja uutena löydöksenä luukkutallin välistä alkoi norua aaltojen jälkeen vettä tuulilasin alle ja vähän sisäänkin. Juuri ennen Marian vahdin loppua Maria tarkisti pilssin ja sinne oli kertynyt vettä, vaikka se oli edellisenä iltana ollut vielä kuiva. Tapio sai lopettaa unensa varttia suunniteltua aiemmin ja aloimme selvittää, mistä vettä tulee. Tapio huomasi heti, että keulan varastoboksin luukku oli aallokossa raottunut ja vesi tuli vanhaa reittiä ankkuriketjun läpikulkuputkea pitkin pilssiin. Ketju oli kyllä legiä varten irrotettu ankkurista ja putki tukittu muovipussilla, mutta aallot olivat sen verran hanakasti uineet boksiin, että tukko oli kellunut pois paikaltaan. Tapio pääsi aamupesulle kannelle lifelinen päässä ja yritimme tukkia reiän väliaikastulpalla, joka ei kylläkään ihan ideaalisti pysynyt paikallaan. Myös puutulppasetin isointa tulppaa kokeiltiin, mutta se oli liian ohut. Veden tuloa saatiin kuitenkin hyvin vähennettyä. Täytyy katsoa pysyvämpää ratkaisua, kun kuuropilvet ja sää hiukan helpottuvat eli toivottavasti huomenna. Puuhatuokion jälkeen aamupalaksi syötiin leivät ja Maria meni aamupäiväunille. Tapio otti sillä välin Iridium Go:lla yhteyden satelliittiin, uudet sääennusteet ja laitteli sähköposteja. Maria laitteli unien jälkeen ruuaksi Blåbandin valmispussista valtavan annoksen italianpataa soijarouheella. Sitä jäi huomiseksikin vähän. Sitten oli Tapion vuoro päiväunille. Sää on koko päivän pysynyt pilvisenä ja sateisena ja tuuli puuskaisena. Ei kauheasti tällä kelillä vaatteet kuivu. Viileämmän päivän ansiosta sentään on vene sisältä viilentynyt hieman miellyttävämmäksi, mutta kosteusprosentti on kylläkin 70. 2. Reivatulla isolla ja pienellä genuan kulmalla on menty koko päivä hyvää vauhtia. Ensimmäisen vuorokauden matka 156 Nm, ei ihan suoraan kohteeseen. Auringon laskettua taivas kirkastui, sadekuurot loppuivat ja lähes täysi kuu tuli esiin. Iltapalan jälkeen Maria meni nukkumaan. Sellaista tämä nyt on, purjehdusta yksin vuoroissa. Yhdessä on lähinnä ruokailu ja aamupalat menty. Tapio näki alkuyön vahtivuorolla taas yhden rahtilaivan AIS:ssa menevän keulan edestä näköetäisyyden ulkopuolella. Muuten ei ole näkynyt edes lentokaloja saati delfiineitä. Vähän ikävä märkä päivä oli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: