12. päivä merellä, torstai 2.12.2021

Aamulla valoisaa alkaa tulla vasta ennen kahdeksaa, mutta emme ole vielä tehneet päätöstä kellon siirtämisestä. Heräsimme Väinön kanssa vasta 9:15 ja Tapiolla olikin sitten jo kiire päiväunille. Aamupalaksi eilistä foccacciaa. Maria päätti murukahviaamujen jälkeen keittää taas oikeaa kahvia mutteripannulla, mutta ei olisi kannattanut. Kahvipannu teki komean voltin ja heitti kahvit pitkin keittiötä. Onneksi meillä käytetään kokatessa ja tiskatessa pitkää kumiessua, joten palovammoilta vältyttiin. Murukahvilinjalla pysytään nyt niin kauan, kunnes keikutus helpottaa. Aamupäivällä iso aalto tuli paapuurin puolen takakulmaan ja siinä hötäkässä ilmeisesti pelastusrengas ja valo olivat pudonneet telineestään mereen ja ilmeisesti ne kiskoivat ARC:n ohjeen mukaan niihin narulla kiinnitetyn Danboyn myös mereen ja sehän tietysti laukesi. Onneksi koko komeus pysyi narussa veneen perässä ja Maria ehti hinata vehkeet turvaan. Onneksi meillä oli varalla Danboyuun sopiva 60 g uusi patruuna ja laukaisin oli ihan mekaaninen, joten poiju saatiin kuivatuksen ja patruunan vaihdon jälkeen uudelleen käyttöön. Nyt pelastusrengas sai kyllä tuplakiinnityksen paikalleen, että vastaava ei sattuisi uudelleen. ARC:n raporttien mukaan joltain veneeltä oli karannut pelastustuslauttakin merenkäynnissä. Tuuli on tänään ollut vähän oikukas, puuskainen ja kääntyilevä. Taivas on pilvinen ja yksi tutkassa näkyvä puuskapilvikin meni ohitsemme. Niitä tullee lisää jatkossa. Olemme yrittäneet löytää sopivaa asetusta genualle, mutta rauhallista olotilaa sille ei tunnu löytyvän, joten luultavasti jatkamme illan ja yön pelkällä isopurjeella. Lounaaksi syötiin bataatti-sipuli-fetapaistosta. Olemme tänään ylittäneet puolivälin Las Palmasista St. Lucialle.

Olemme ajaneet paljon spiiratulla genualla. Tänään uskollinen spiira koki kovia. Iso aalto pyöräytti veneen lähes sivutuuleen ja tällöin voimat tulivat liian suuriksi ja teleskooppispiirapuomi katkesi. Tämän jälkeen yritimme virittää raskasta spinnupuomia genuaan, mutta homma loppui lyhyeen puuskapilvien ilmestyessä horisonttiin ja lopulta myös tutkakuvaan. Ensimmäinen squall tuli päälle sopivasti kun Maria ja Tapio olivat laittamassa pekonipastaa päivälliseksi. Tuuli kääntyi 30 astetta ja voimistui ja rankka sadekuuro tuli niskaan. Väinö ohjasi urheasti sään armoilla. Kesken puuskan tuli tyyni alue ja tietysti kesken ruuanlaiton ensimmäinen kaasupullomme tyhjentyi. No tyyni hetki kesti sopivasti kaasupullon vaihdon verran. Samalla huomasimme, että tuuligeneraattorin tolpassa olevan valon katkaisija, joka sai pari päivää sitten ison aallon, ei toiminut. Päädyimme uhraamaan Poseidonille uuden kulauksen rommia lisäepäonnen välttämiseksi. No onneksi murheemme ovat olleet hyvin pieniä siihen nähden, että joillakin ARC veneillä on ollut mm. ohjauksessa vakavia ongelmia ja vanttien katkeamisia. Kaasun loppuessa kesken pastan keiton tuli muuten testattua sekin, että pasta kypsyy ollessaan kuumassa vedessä ilman varsinaista keittämistä. Yöhön lähdettiin taas pelkällä 2. Reivatulla isolla uusien puuskapilvien pelossa. Tuuli koveni taas yöksi ja Tapion vuorolla oli kovimmillaan 28 kn. Vene surffasi aaltojen päällä aikamoista kyytiä. Ensimmäinen squall tuli kohdalle Väinön vuorolla klo 6 aikaan ja heti perään toinen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: