Neljäs viikko: Juhannusta ja Ruotsista Saksaan

Maanantai 21.6.2021 Kalmar-Kristianopel 29.4 Nm, kokonaismatka 562 Nm

Aamupäivällä hyödynnettiin Kalmarin hyvän venetarvikeliikkeen valikoimaa ja käytiin ostamassa mm. plotteriin karttakortti Kanarialle asti. Sitä ei löytynyt suoraan hyllystä, mutta he saivat hankittua sen parissa tunnissa ja saimme hakea kortin mukaan klo 13. Sen jälkeen haettiin sataman viereisestä Mäkkäristä Sail Away ateriat ja moottoroitiin syömisen lomassa tyyntä Kalmarsundetia etelään. Äkkiä vasten kaikkia ennusteita nousi mukava itätuuli ja pääsimme purjehtimaan sopivassa 6 m/s sivutuulessa kohti Utklippania. Noin neljän tunnin jälkeen tuuli kuitenkin loppui yhtä äkisti, kun alkoikin, joten päätimme moottoroida läheiseen Kristianopelin satamaan katselemaan illan Suomi-Belgia jalkapallopeliä. Emme olleet aiemmin käyneet tässä satamassa, mutta se osoittautui jälleen kunnon ruotsalaisidylliksi. Söpöjä puutaloja, ruusuja, pari viihtyisän näköistä rantaravintolaa ja kahvilaa, jotka eivät kylläkään olleet auki. Kauppakin löytyi lyhyen kävelymatkan päästä ja siellä oli yllättävän hyvä valikoima pikkukaupaksi. Illalla katsottiin Yle Areenasta jalkapallopeli ja kokattiin parsapastaa.

Kristianopelin pääkatu

Tiistai 22.6.2021 Kristianopel-Utklippan 34 Nm, kokonaismatka 596 Nm

Aamulla köydet irrotettiin klo 10 aikaan ja luovittiin päivä nousevassa tuulessa kohti aiemmin useampia kertoja vierailtua Utklippanin majakkasaarta. Aaltoa ei ollut ja tuulta oli noin 6-8 m/s lounaasta, joten meno oli varsin mukavaa. Sää ei ole enää niin helteinen vaan sopiva noin 20 astetta on lämpöä. Utklippan on upea kuten aina. Valitettavasti Kryssar Klubbenin Vandrarhem oli vielä kiinni ja majakkasaari tyhjillään, joten saunaan ei päästy, mitä Tapio oli odottanut 2 viimeistä vuotta. Toisaalta ei tarvinnut maksaa satamamaksua. Veneitä oli paikalla melko paljon ja ensimmäinen suomalaisvene tavattiin nyt myös. He olivat vielä tamperelaisia, mutta veneen satamapaikka oli Malmössä. Pääsimme katsomaan sisältä upeaa Najad 490 venettä, kiitos kovasti siitä!

Maaginen Utklippan

Kauniin illan kunniaksi päätettiin grillata. Meillä on ollut aiemmin veneessä Weberin pieni hiiligrilli, mutta viime syksynä Maria hankki reissua varten Tapiolle syntymäpäivälahjaksi SVB:ltä Cobb-grillin, joka on nyt matkalla mukana. Grilli on kevyt ja siinä on kuljetuslaukku, jossa sitä on helppo kuljettaa mukana esimerkiksi Karibialla, jos haluaa mennä rannalle grillaamaan. Grilli ei kuumene ulkoa ollenkaan, joten sillä voisi periaatteessa vaikka grillata veneen kannella, jota emme kyllä ole kokeilleet. Ihan yhtä grillatun makuista ruuasta ei Cobbilla tule kuin Weberillä, mutta ihan hyvää kuitenkin. Nyt grillattiin possun sisäfilettä, aiemmasta jääneitä keitettyjä perunoita ja kaalia. Hyvää tuli! Grillatessa oli myös hauska seurailla satama-altaassa uiskentelevia ihmisiin tottuneita haahkoja poikasineen. Ihan kuin ne olisivat kerjänneet pullaa ihmisiltä. Auringonlasku oli hieno taas kerran.

Maria kiikaroimassa jotain lentäviä juttuja Utklippanilla

Keskiviikko 23.6.2021 Utklippan-Hanö 39.4 Nm, kokonaismatka 535.4 Nm

Lähtiessä ei päätetty, mihin mennään, mutta päädyttiin Hanö:n majakkasaarelle. Odotettiin vastatuulta, mutta saatiin hieno purjehduspäivä. Tuulta oli sopivasti 6 m/s lounaasta, aaltoa ei juurikaan. Pääsimme nostavalla halssilla lähes 33 Nm halssilla pitkin rannikkoa ja vasta Hanön lähellä jouduimme tekemään pari vendaa. Hanössä oli paljon veneitä ja jouduimme aallonmurtajassa toiseen riviin ruotsalaisen pikkuveneen kylkeen.

Viimeinen sauna hetkeen?

Kävimme kävelyllä majakalla ja syömässä satamaravintolassa. Maria söi Fish and Chips ja Tapio simpukoita. Ruoka oli hyvää, yksinkertaista ja hyvin laitettua. Hanöön oli vasta remontoitu uusi sauna ja mekin varasimme tunnin saunavuoron, juhannussauna hiukan etukäteen. Löylyt olivat hiukan kuivat suomalaiseen makuun. Saunakiulu löytyi, mutta ei kauhaa ja vettä joutui kauhomaan kädellä kiukaalle. Kaunis merimaisema ikkunasta kruunasi saunakokemuksen.

Maria, kalaa ja perunoita

Torstai 24.6.2021 Hanö-Simrishamn 32 Nm kokonaismatka 667.4 Nm

Lähdettiin ajoissa Hanöstä, koska olimme toisessa rivissä ja kiinnittyneenä kolmeen eri veneeseen. Aamupala syötiin koneella ajellessa. Parin tunnin jälkeen tuuli nousi niin, että saimme purjeet nostettua ja pystyimme purjehtimaan sivutuulessa noin 10 mailin päähän kohdesatamasta ennen tuulen sammumista. Ampuma-alueelta, jonka reunan poikki purjehdimme, kuului tykkien jyminää, mutta niin siellä vain lähempänä rantaa vielä purjeveneitä meni. Simrishamnin satamassa oli hyvin tilaa ja hyvät aisat. Kävimme juhannuskaloja ostamassa paikallisesta autenttisesta kalakaupasta, joka oli oikean kalatehtaan yhteydessä (haju oli matkalla sen mukainen). Saatiin hankittua savulohta, graavilohta ja otettiin myös ruotsalaisten herkkua: savustettuja katkarapuja. Käytiin myös kaupungilla kävelyllä ja kaupassa. Systembolagetiin oli niin pitkä jono, että juhannusjuomina saavat kelvata veneen varastossa olevat juomat, vaikka naapuriveneen ruotsalaiset kehottivat hankkimaan snapsia, joka kuuluu kuulemma ehdottomasti ruotsalaiseen juhannuspöytään. Illalla Maria teki veneellä juhannussiivousta, imuroi ja pyyhki kaikki pinnat. Tapio ajettiin siksi aikaa pois tieltä lenkille. Ruuaksi oli kalapöytä ja uusia perunoita. Savukatkaravut olivat herkullisia, ei ihme, että ne ovat täällä suosittuja. Illalla pitkästä aikaa oli pilvistä ja hiukan ripsautti vettä. Ihan virkistävää vaihteeksi saada vähän sateistakin säätä.

Tänne jonotettiin kuin jouluna Tampereella Nygrenin kalatiskille

Yritimme viereemme tulleilta saksalaisilta selvitellä maahantulokäytäntöjä Saksaan ja Tanskaan. Heidän mukaansa Saksassa on majoittajan esim. satamakapteenin vastuulla tarkistaa, että koronatestin tulos tai maahantuloedellytykset täyttyvät. He suosittelivat testissä käyntiä ennen Saksaan menoa, joten rupeamme selvittämään, saako testiä täältä. Saksassa on kuulemma paljon testipisteitä ja testi on siellä helppo saada. Tanskan jätämme tänä vuonna kokonaan väliin ja purjehdimme suoraan Saksaan täältä Ruotsista.

Perjantai 25.6.2021 juhannusaatto, satamapäivä

Päätimme jäädä satamaan, koska arvelimme, että veneet eivät täällä juurikaan pyhäpäivänä liiku ja satamapaikan löytäminen voi olla sen vuoksi vaikeaa. Aamulla nukuimme pitkään ja herättyämme huomasimme, että porukkaa oli kuitenkin tosi paljon lähtenyt liikkeelle pyhästä huolimatta ja laiturit olivat tyhjentyneet. No olimme jo liian myöhässä, joten jäimme satamaan. Ohjelmassa oli pieniä venehommia kuten uusien nimitarrojen liimaus, kannen pesu ja hätäsanomaohjeiden teko. Kävimme taas kaupassa hakemassa illaksi grillattavaa ja haettiin jäätelöt satamassa olevasta kioskista. Sää on viileämpi ja pilvet näyttävät siltä, että voi vielä tulla vettä, vaikka sadetta ei ennuste lupaakaan. Ruotsalaisten juhannusjuhlinta ainakin vielä näin iltapäivällä näyttää varsin rauhalliselta. Kaupungilla ihmisillä oli kukkaseppeleitä päässä ja muutamissa veneissä on juhlaliput ylhäällä, mutta mitään elämöintiä eikä snapsilauluja ei vielä ole kuulunut. Yritimme tänään selvitellä, saako täältä koronatestin ja todistuksen testituloksesta Saksaan menoa varten. Googlen mukaan paikallisesta apteekista olisi pitänyt saada, mutta kun siellä kävimme, he kertoivat, että heillä on vain itse tehtäviä testejä ja se ei varmaankaan aja asiaa.

Simrishamn

Illalla grillasimme sataman grillipaikalla kananuijia, munakoisoa ja paprikaa. Hyvää tuli! Innostuimme Yle Areenasta kuuntelemaan Kummeli 30 vuotta radio-ohjelmaa, joka oli tosi hyvin tehty ja toi mieleen omia Kummeli-muistoja. Ilta oli edelleen rauhallinen, ei satanutkaan ja mitään juhannusjuhlimisen merkkejä ei liiemmälti näkynyt.

Lauantai 26.6.2021 ja sunnuntai 27.6.2021 Simrishamn-Heiligenhafen (Saksa) 168.2 Nm, kokonaismatka 835.6 Nm

Ruotsissa vierähti 2 viikkoa ja nyt oli aika jatkaa matkaa kohti Saksaa. Tuuliennuste ei luvannut kummoista, vastaista ja kevyttä. Ensiksi ylitimme Bornholmin edustalla olevan ison laivaväylän. Bornholmin edustalla oli meneillään jokin työmaa, mahdollisesti kaasuputkityömaa, josta tuli AIS:iin väistökehoitus ja kiertelimme valtavia työlaivoja parhaamme mukaan. Sitten seuraavaksi piti väistää Bornholmin ja Saksan välissä oleva iso tuulivoimalapuisto, jossa Maria laski olevan 122 tuulivoimalaa. Nämä esteet oli kierretty ja olimme Sassnitzin edustalla klo 22:00 illalla. Kumma juttu, että vaikka mistä Ruotsista tai Bornholmista lähtee, niin vene päätyisi aina Sassnitziin, jossa on oltu kahteen kertaan aiemmin. Nyt ei kuitenkaan Sassnitziin haluttu ja jatkettiin matkaa länteen Saksan rannikkoa. Tuuli heikentyi niin, että ajoimme pätkän koneella ja Tapio vaihtoi plotteriin uuden karttakortin, jolla pitäisi nyt pärjätä Kanarialle asti. Päivällä ja illalla nukuttiin muutaman tunnin unet vuorotellen ja syötiin ensin pikakupit ja illalla tonnikalapastaa. Mentiin koko päivä styyrpuurin halssilla ja kokkaus oli hiukan haastavaa, kun vene kulki isolla kallistuskulmalla ja keittiö jäi yläpuolelle. Ruuanlaitosta kuitenkin selvittiin ja haavereilta vältyttiin.

Keskellä merta oleva tuulivoimapuisto

Tuuli virisi 23:30 ja pääsimme purjeilla noin 1:30 asti. Sen jälkeen jouduttiin käynnistämään kone ja Tapio meni ensin nukkumaan ja Maria vahtiin. Muutama purjevene meni ohi, mutta laivat pysyivät kiltisti kauempana. Kuu paistoi välillä mutta kuun pilvessä ollessa oli melko pimeää. Toinen iso tuulipuisto näkyi vilkuttelevan styyrpuurin puolella punaisia valojaan. Olimme vähän harkinneet menevämme Tapion työkaverin suosittelemaan Warnemunden satamaan Rostockin edustalle, mutta meno oli niin leppoisaa, että päätimme jatkaa matkaa edelleen. Maria pääsi nukkumavuorolle klo 5 jälkeen. Aamupalaksi klo 10 aikaan syötiin pasta carbonaraa vanhenemassa olevan pekonipaketin vuoksi. Tuuli oli edelleen kevyttä ja jatkoimme moottorointia. Saksan rannikkovartioston vene nähtiin, mutta he eivät osoittaneet mitään kiinnostusta meitä kohtaan. Mitään muita kuin saksalaisia veneitä ei ole täällä tullut vastaan. Aamupalan jälkeen nostettiin vielä kerran purjeet ja päästiin ajamaan hyvällä kulmalla Fehmarnin majakkaa kohti. Loppumatka Fehmarnin sillalle ajettiin koneella kun tuuli meni täysin vastaiseksi ja kevyeksi. Moottorin startti aiheuttaa nyt hiukan jännitystä. Vesillä ollessa kone ei aina heti käynnisty, vaikka starttinappia painaa. Laiturissa vika ei kuitenkaan toistu, niin Tapio miettii, voisiko olla kyseessä jokin napin kosketushäiriö tms. Asia vaatii hiukan lisäselvittelyä. Päätimme mennä satamaan Heiligenhafenin isoon satamaan, josta on päivän matka Kielin kanavan suulle. Satamassa on nettisivujen mukaan 1000 venepaikkaa ja vapaat paikat on saksalaisen tavan mukana merkattu vihreillä kylteillä. Löysimme onneksi sopivan paikan helposti. Perä kiinnitettiin saksalaiseen tapaan paaluihin. Olimme perillä klo 17:30 aikoihin.

Fehmarmin silta

Olin matkalla taas tavannut Saksan maahantulosääntöjä ja kävi niin hyvin, että Saksa poisti Ruotsin riskimaiden listalta 27.6 klo 00:00. Eli sähköistä maahantuloilmoitusta ei tarvinnut enää täyttää ja vain lentokoneella tulevilta vaadittiin todistus negatiivisesta testituloksesta. Otimme varmuuden vuoksi rokotustodistukset mukaan satamatoimistoon, mutta niitä ei kyselty mitenkään eikä edes, mistä olemme tulossa.

Saksassa viimeinkin!

Koronakuri näyttää kuitenkin täällä aivan erilaiselta kuin Ruotsissa. Sisällä vessoissa ja suihkuissa ja kaupoissa pitää käyttää maskia. Ostimme FFP2 maskeja, joita ihmiset täällä näyttävät paljon käyttävän. Ravintoloiden ovilla on saksaksi paljon ohjeita ja joissakin aivan kuin vaadittaisiin negatiivista testitulosta sisäänpääsyyn. Ravintolaan mennessä pitää paikallisella koronavilkulla lukea ravintolan QR-koodi ja taltioida ravintolassa oloaika ilmeisesti tartunnanjäljitystä helpottamaan, jos jollain ravintolassa todettaisiin korona. Saksan kieli on meillä vähän huonosti hallussa ja täällä ihmiset puhuvat selvästi harvemmin englantia kuin Ruotsissa. Nyt alkaa jo vähän tuntua siltä, että ollaan matkalla ja että ei olla tavallisella kesälomapurjehduksella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: