Ensimmäinen viikko merillä

30.5.2021 Paraisten venekeskus-Seili, kokonaismatka 6 Nm.

Köydet irtosivat tavaroiden järjestelyn jälkeen klo 17:30. Tuulta oli lännestä noin 5-7 m/s ja saimme luovia kauniissa kesäillassa Seiliin. Tapio oli varannut meille puhelimitse saunavuoron rantasaunasta. Sauna oli vain pieni pettymys koska se oli remontoitu ja puukiuas oli vaihdettu sähkökiukaaseen, josta ei meinannut irrota riittävästi löylyä. Kävimme uimassa kahdesti noin 7 asteisessa merivedessä. Linnut pitivät konserttia ja ilta oli oikein kaunis. Tosin hyttyset iskivät heti kiinni, kun yritti fiilistellä kaunista iltaa. Koko muuttoviikon oli mielessä pyörinyt shampanjapullo, joka oli tarkoitus avata ensimmäisenä lomasunnuntaina, mutta veneen pakkaus oli imenyt meistä mehut ja pullon korkkaus jäi toiseen iltaan.

Seilin rantasaunalta avautuu hienot näkymät

31.5.2021 Seili-Örö, kokonaismatka 40,8 Nm

Aamulla tiskausta yms aamutoimet. Köydet irtosivat klo 11:20 ja suuntana oli Örö, jossa suunnitelmana oli tavata Ännäläiset Jyrki ja Outi jotka olivat liikkeellä Dyssel- nimisellä Swanillaan. Matkalla koukkasimme Airisto Strandin kautta täyttämässä veneen vesitankit. Alussa tuuli oli keveää ja moottoroimme Gullkronan selälle. Maria vetäisi pienet päiväunet Tapion ohjatessa. Gullkronan selällä nostimme purjeet ja mukavassa 4-6 m/s länsituulessa pääsimme purjeilla Örön edustalle asti. Satamassa oli vielä näin aikaisin kesällä väljää. Örö hurmaa kyllä aina, se on suosikkipaikkani Saaristomerellä. Jyrki ja Outi olivat varanneet meille vuoron rantasaunasta ja taas päästiin 2 kertaa uimaan. Vesi oli jo hiukan lämmennyt, nyt noin 9 asteista. Illalla pidimme lähtöjuhlat Dysselissä. Pojat grillasivat karitsaa ja entrecoteta ja lisukkeina oli vaikka mitä herkkuja. Jälkiruuaksi iskän raparpereista piirakkaa. Nyt shampanjakin saatiin korkattua ja juttu luisti. Oli tosi mukava ilta, kiitokset Jyrki ja Outi!

S/Y Dyssel, joka on myös tehnyt samaisen Karibian kierroksen edellisten omistajien toimesta.

2.6.2021 Örö-Bodö, kokonaismatka 65,1 Nm

Örössä viivähdimme 2 yötä. Luppopäivänä käytiin mm. kävelyllä ja eväskahveilla saaren pohjoiskärjessä ja Tapio kävi lenkillä. Kai sitä jotain pieniä venehommiakin tehtiin. 2.6 köydet irtosivat Öröstä klo 9:30. Läksimme tyynessä kelissä moottoroimaan merkityn väylän ulkopuolelle saaren pohjoiskautta ympäri. Maria tähysteli kivien varalta keulassa, mutta hyvin päästiin jäänmurtajaväylälle. Armeijan helikopteri lensi muutaman kerran ylitsemme matalalla ja ihmettelimme, olemmeko luvattomilla vesillä. Selvisi kuitenkin pian, että Sauli Niinistö oli tuolloin tulossa vierailemaan Örössä ja helikopterilennot liittyivät vierailuun. Saulin tapaamisen siis missasimme.

Maria mietteliäänä Örön pohjoiskärjessä

Päivä oli tyyni ja helteinen ja jouduimme moottoroimaan koko matkan Bodöseen. Satama on kovasti kehittynyt sitten edellisen visiittimme syksyllä 2016. Kaikki paikat olivat oikein siistejä ja viihtyisiä ja henkilökunta ystävällistä. Söimme ravintolan terassilla hampurilaiset. Ruuan jälkeen Tapio ihmetteli matkalla pilssiin edelleen kertyvää vettä ja tutkimuksissa selvisi, että potkuriakselin kumitiivisteen välistä tiputteli vettä noin tippa sekunnissa. Pilssipumpulla veden saa toki pois, mutta vuotava vene ei kuulosta kauhean kivalta, jos siinä aikoo asua seuraavat 14 kk. Tapio ryhtyi soittorumbaan ja sai järjestettyä Paraisten Venekeskukselle veneen noston ja moottorikorjaaja Blomin paikalle perjantaiksi 4.6. Illalla käytiin luontopolulla, jossa piisasi jälleen hyttysiä ja saunottiin yleisillä saunavuoroilla. Uimiset jäivät tällä kertaa väliin, kun ei vuokrattu lauttasaunaa.

Bodössä kuvat rajoittuivat potkuriakseliin

3.6.2021 Bodö-Paraisten Venekeskus, kokonaismatka 93,17 Nm

Aamulla oli aikainen herätys ja köydet irti klo 7:00 jotta ehditään ajoissa telakalle. Maria otti heti lähdön jälkeen aamu-unet ja sen jälkeen syötiin vauhdissa aamupalaa. Taas lämmin päivä ja heikkoa tuulta, eli jouduimme moottoroimaan. Matkalla autopilotin kompassi sekosi totaalisesti. Tapio ajeli parit kalibrointikierrokset, joiden tuloksena deviaatio oli 50 astetta. Olimme varautuneet siihen, että jossain vaiheessa matkaa autopilotti joudutaan todennäköisesti uusimaan, mutta jo näin pian! Autopilotti on meille tärkeä väline, koska aiomme ylittää Atlantin pienellä miehistöllä. Uusi pilotti tilattiin Saksasta SVB:ltä Pasilan avustuksella. Torstaina illalla pumppasimme kumiveneen ja testasimme sen uutta akkua ja sähkömoottoria ajelemalla lahdella. Syksyllä laitettu paikka oli irronnut kumiveneestä ja nyt laitettiin ajelun jälkeen myös uusi paikka, joka toivottavasti pysyy vähän paremmin.

Vene ylhäällä huoltotoimenpiteitä varten

Veneen nosto potkuriakselin kumin vaihtoa varten ei sujunut ilman haasteita, mutta lopulta vene saatiin ylös perjantai aamusta. Kumin vaihto sujui Blomilta hienosti ja pienten lisähaasteiden jälkeen vene saatiin lopulta takaisin veteen.

4.6.2021 Paraisten Venekeskus-Nauvo kokonaismatka 101 Nm

Olimme sopineet ystäviemme Marian ja Mikon tulosta viikonloppupurjehdukselle kanssamme 4.–6.6. Onneksi vene saatiin kuntoon ja reissu toteutumaan! Illalla moottoroimme edelleen jatkuvassa korkeapaineessa ja kevyissä tuulissa Nauvoon heitä vastaanottamaan. Illalla tavaroiden lastausta, kuohuvaa ja kuulumisten vaihtoa kauniissa auringonlaskussa Anninan istumalaatikossa.

5.6.2021 Nauvo-Björkö, kokonaismatka 128 Nm

Hyvän aamupalan jälkeen köydet irti klo 9:30 ja suunta etelään, kohde valittaisiin myöhemmin. Tuuli oli kevyttä 3-4 m/s lännestä. Alkumatkan kapeat moottoroimme, mutta purjeet saatiin nostettua Nauvon ja Korpoon välisen rännin loputtua. Veden pinta oli lähes rasvatyyni, mutta vene liikkui silti mukavasti 4-5 solmun vauhtia. Kohteeksi valikoitui Björkön luonnonsatama. Rantautuminen peräankkuriin kallion reunaan sujui hyvin. 2 muuta purjevenettä ja 1 moottorivene paikalla. Päivä oli helteinen, aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Läksimme verryttelemään venejalkoja ja kävimme kävelemässä Cafe Björkössä. Tapio soitteli isäntäväelle, mutta kahvila ei ollut vielä auki. Pihassa oli 2 ponia, joita sai rapsutella. Kiipesimme myös ihailemaan saaristomaisemaa näkötorniin. Paluumatkalla patikoitiin yhteysaluslaituria vilkaisemassa. Maisemat olivat mahtavat, paljon eri ketokasveja bongailtiin naisväen toimesta. Veneellä syötiin päivällistä ja auringonlaskun aikoihin kierrettiin vielä parin kilometrin luontopolku kallioita pitkin. Uimaan ei enää tehnyt mieli helteisestä päivästä huolimatta.

Mikko ja seepraksi naamioitunut poni
Björkön vahtiponi
Björkön auringonlasku
Luontopolkua ei todellakaan vain kävelty läpi.

6.6.2021 Björkö- Nauvo, kokonaismatka 155,6 Nm

Reilun aamiaisen jälkeen irrottelimme köydet ja nostimme ankkurin. Keli oli aurinkoinen, mutta kevyt tuuli tuli suoraan päin. Harrastuneisuus ei riittänyt luovimiseen, joten ajelimme lopulta koko matkan koneella Nauvoon. Kävimme vielä Nauvon uimarannalla uimassa, vesi oli yllättävänkin lämmintä. Oli kokonaisuudessa hieno viikonloppu Marian ja Mikon kanssa. Heistä kyllä näkee, että maileja on erilaisilla veneillä mittava määrä takana.

Viikonlopun miehistö

Tapio lähti Marian ja Mikon kyydillä Tampereelle rokotukseen, Maria jäi pitämään Anninasta huolta Nauvoon.

2 thoughts on “Ensimmäinen viikko merillä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: