20 viikkoa lähtöön

Joku saattaa ajatella meidän reissusta, että edessä vuoden lomaretki. Kyllä, emme toivottavasti tee palkkatöitä reissun aikana. Mutta edessä ei ole huviretki, jossa voi laittaa aivot pois päältä vuodeksi.

2019 Bornholmissa Maria teippailemassa saalinkien päitä

Veneillä ja niihin liittyvillä asioilla on hassu tapa mennä yksitellen tai porukalla rikki. Me olemme nyt purjehtineet Itämerellä ja vähän Pohjanmerelläkin viimeiset neljä kesää yrittäen löytää niitä asioita, joiden mailit alkavat olemaan täynnä. Normaalisti veneelle tulee aktiivisessa käytössä reilusti alle 100 käyttöpäivää purjehduskaudessa. Jos meillä menee kaikki suunnitelmien mukaan, niin käyttöpäiviä tulee noin 400 putkeen. Odotettavissa on siis vähintään neljän vuoden rikkoontumiset reissun aikana. Vanha ja kulunut vitsi, mutta purjehtiminen on veneen korjaamista eksoottisissa paikoissa

Purjehtiminen on veneen korjaamista eksoottisissa paikoissa

– Kaikki matkapurjehdusblogit

Olemme käyneet venettä systemaattisesti läpi ja päivittäneet varustusta varsin aktiivisesti viime vuosina. Kaiken uusimiseen ei riitä rahat, joten olemme joutuneet priorisoimaan uusittavia/ korjattavia kohteita. Turvallisuuden kanssa ei tehdä kompromisseja.

Kannattaa ottaa kuva miltä joku näytti ennen purkamista

Tästä priorisoinnista muutama hyvä esimerkki seuraavaksi. Autopilotti, joka veneessä on mitä ilmeisemmin vuodelta 2000 Raymarinen lineaarityöyksikkö, jonka kanssa ei ole ollut tähän mennessä mitään ongelmaa. Olemme seuranneet neuvoa, että jos se toimii, niin älä koske. Autopilotin rikkoontuminen reissussa ei ole katastrofi, toki sen puute hankaloittaa elämää, mutta matka jatkuu tavalla tai toisella. Ja niitä saa kaupan hyllyltä uusia, jos korjaus ei onnistuisi.

Asennuspaikat ovat yleensä epäinhimillisissä paikoissa. Väinö vetämässä piuhaa.

Toisena esimerkkinä syksyllä veneen noston jälkeen vääntelimme peräsintä, jonka laakerit ovat vaihdettu 2016. Klappi oli hyvinkin pieni, mutta totesimme, että teemme mieluummin nyt vaihdon kuin, että menetämme ohjauskyvyn jossain vaikeassa paikassa. Peräsimen poiston yhteydessä ilmeni, että vannasputki, jonka läpi akseli tulee, vaatii lisää lasikuitua ympärilleen. Kannatti reagoida.

Pamautimme auki vuoden 2018 leimassa olleen pelastuslautan. Ei ollut mennyt pakkaus oikein. Uusi lautta toivottavasti aukeaa paremmin.

Ongelmia tulee varmasti reissussa, se on selvä. Niiden kanssa pitää osata elää ja löytää ratkaisut tavalla tai toisella. Lähdemme siitä lähtökohdasta, että ulkopuolista apua reissussa on vaikea saada, jolloin pitäisi olla suht omatoiminen ratkaisujen metsästyksessä.

Kyseessä on retki, jossa varmasti muotoutuu oma arkensa. Vene vaatii säännöllistä ylläpitoa ja korjaamista, yksinkertaisiin asioihin menee aikaa ja vaivaa paljon. Ei nyt varsinaisesti olla mitään himosiivoajia, mutta veneen pitää olla siisti ja tavaroiden omilla paikoillaan.

Elämä veneessä on loppujen lopuksi hankalaa. Olemme tietoisesti tehneet pitkiä kesälomapurjehduksia ajatellen tätä reissua, jotta suuria yllätyksiä ei tulisi. Luulemme tietävämme mihin olemme ryhtymässä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: